Çiçek Bakımı ve Püf Noktaları

Çiçek Bakımı ve Püf Noktaları


Çiçek bahardır, tazeliktir, can bulmaktır. Çiçek bakmak bir eser inşa etmektir ve baktıkça eserinize, mutlu olmaktır. Onlara bekledikleri ilgiyi vermemiz gerekir.

Çiçek bahardır, tazeliktir, can bulmaktır. Çiçek bakmak bir eser inşa etmektir ve baktıkça eserinize, mutlu olmaktır. Onlara bekledikleri ilgiyi vermemiz gerekir, ancak o zaman coşarlar. 

Peki çiçeklere sevgimizi verdik yeter mi? Hayır tabii ki. Bir de bakımı var bu işin. Sadece sulamak, yeri geldiğinde gübre vermek, saksı değiştirmek ve budamak da yetmez. Gözünüz korkmasın hemen; öyle çok teknik bir bakım değil bu yazacaklarımız.

Ufak tefek, evde bile hazırlayabileceğiniz pratik bilgilerle en bakımlı ve sağlıklı çiçeklere sahip olabilirsiniz. Gelin bu pratik yöntemleri birlikte inceleyelim.

  • Çiçekleriniz için; haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Bakın bakalım nasıl bir sonuç alıyorsunuz.
  • beyaz gül
    Görsel: gettyimages.com

    Gülleriniz boyunlarını bükerse ilk önce sıcak suya sonra soğuk suyabatırın.

  • Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi için de şöminenin ya da barbekünün külleri çok işe yarayabilir. Kül gübre olarak kullanıldığında çok faydalı. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmaması.
  • 24 gr sabun, 1 lt su ve 10 cc alkolü sıvı kıvamında karıştırın. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılabilir. Evdeki çiçeklerinize de bahçenizdekilere de uygulayabilirsiniz.
  • Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapın.
  • Ev çiçeklerinde bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalı. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir.
  • Saksı değişimi yapacak iseniz yeni saksınızı öncesinde mutlaka temizleyip havalandırın.

6 adımda kolay saksı değişimi yazımızı buradan okuyarak pratik bir şekilde nasıl saksı değiştirileceğini öğrenebilirsiniz.

  • Bitki ne kadar hızlı büyürse o kadar çok gıdaya ihtiyaç duyar. Sulama suyunun içine ayda 1-2 defa özel bitki vitamini karıştırıp, bitkinin toprağına dökün. Ancak; kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğundan, vitamin miktarını bir ölçek azaltın
  • Ektiğiniz çiçek soğanlarının bir türlü çiçek açmamasından yakınıyorsanız, soğanları zararlı böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayın.
  • bitki toprağı için sarımsak
    Görsel: Pinterest

    Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5cm derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz, bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden korursunuz.

  • Saksı bitkilerinizin yaprakları üzerinde zamanla toz tabakaları oluşabilir. Eviniz ne kadar temiz olsa dahi bu çok normal bir durumdur. Bu tozlar yaprakların gözeneklerinin kapanmasına yol açar. Bitkinizin solunumuna engel olan bu tozlar, bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana getirir. Bu durumda yaprakları temiz bir sünger yardımıyla oda ısısında olan dinlendirilmiş su ile temizlemeniz gerekir.

Salon bitkileri türlerine göre çok çeşitlilik gösterir ve farklı doğal ortamlarda yaşarlar. Çevre koşulları olarak doğal ortamına uygun bakılan bitki daha sağlıklı olacaktır. Çevre koşulları açısından bir bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken 5 ana unsur bulunur. Bunlar; ışık, sıcaklık ve nem, toprak, su ve besindir. (Wikipedia, Salon bitkileri)

Haberler ve Duyurular